witte-chrysant-in-rozen-boeketTot op de dag van vandaag weet ik nog dat ik samen met mijn moeder mijn opa dood hebben gevonden in zijn huis. Ik was pas negen jaar.

Ik herinner me nog dat mijn opa voor de kast lag op zijn knieën met zijn rouwpak in zijn armen geklemd. In een flits rende ik naar buiten, nadat ik het gezien had, om de taxichauffeur die ons naar mijn opa toe had gebracht, te roepen.

Het was heel vreemd om te zien, toen ik terug liep naar mijn moeder, dat mijn opa de tafel had gedekt voor twee. En dat hij al de spullen van het huis terug had gezet op de plaats waar ze stonden toen oma nog leefde.

Een jaar daarvoor was mijn oma overleden. Op de begrafenis van mijn oma, zei mijn opa lachend, Cato heeft altijd gezegd dat je pas oud bent als je tachtig bent. Ze is negenzeventig jaar geworden; dus ze is jong gestorven.

Aan dus alles wat in het huis was veranderd en aan de opgedekte tafel, zag je dat hij op haar heeft gewacht. Hij heeft op het laatst zijn pak uitgezocht en is in stilte gegaan.

En tot op de dag van vandaag, weet ik hoeveel hij van haar gehouden heeft….

 

Advertenties