mensenHet politiek spel, de status, de positionering en vooral het geld. Dit is waar u en ik elke dag mee te maken hebben. Maar als je je daar niet mee bezig houdt en de mens belangrijker vindt, dan kom je in een positie van financiële onmacht en je wordt neergezet als tweederangs.

Geld, status en positionering heeft weinig te maken met ons als mens. Ook al willen velen ons laten geloven dat dit heel belangrijk is.

Wij leven in een koude omgeving waar we ons staande moeten houden en het spel mee moeten spelen omdat de overgrote deel van onze maatschappij zo leeft. Het machtsgevoel heeft ons in de macht. Dit omdat alles ook een prijskaartje heeft. Niets komt van niets, zo is de stelling.

Maar vraagt u zich net, zoals ik, wel eens het volgende af:

Waarom leven, in een rijk land als de onze, meer dan 1,5 miljoen mensen onder de armoedegrens? En waarom laten wij toe dat door financiële veranderingen op het gebied van kostendelersnorm en mantelzorg er nog meer onder deze grens zullen gaan vallen?

Waarom is voor een deel van de bevolking de gezondheidszorg niet meer toegankelijk, omdat vanwege financiële onmacht zij de hoge kosten niet kunnen betalen?

Waarom wordt de toegankelijk van onderwijs veranderd? Hierdoor kunnen jongeren met weinig financiële middelen niet meer studeren.

Waarom wordt de toegankelijkheid naar onderwijs voor kinderen met ziekte of beperking verkleind omdat er vanuit rendementsoverwegingen het budget wordt beperkt?

Waarom worden mensen die zich inzetten voor de maatschappij, vanuit een uitkeringssituatie, niet meer gewaardeerd? Waarom wordt hiervoor geen basisinkomen voor ingevoerd? Deze mensen zijn toch goud waard?

En eigenlijke de belangrijkste vraag: Waarom is de mens onderdanig aan het geld geworden?

Met deze en meerdere vragen over tweedeling zit ik elke dag. En elke dag ben ik naarstig op zoek naar de antwoorden om dit te veranderen. En elke dag, denk ik, ik gooi de handdoek in de ring.  Het heeft geen zin. En als ik dit nog maar denk, krijg ik wel te horen van lieve mensen in mijn omgeving dat we het Samen doen.  En daarom sta ik dan toch maar elke dag weer op… om antwoorden te vinden op mijn vragen…

Advertenties